Buku Parenting/ Keibubapaan- Motivasi & tips mendidik anak-365 Tip Mendidik Anak Soleh dan Solehah ikut cara Rasulullah

Featured image of Buku Parenting/ Keibubapaan- Motivasi & tips mendidik anak-365 Tip Mendidik Anak Soleh dan Solehah ikut cara Rasulullah
Image of Buku Parenting/ Keibubapaan- Motivasi & tips mendidik anak-365 Tip Mendidik Anak Soleh dan Solehah ikut cara Rasulullah
Name

Buku Parenting/ Keibubapaan- Motivasi & tips mendidik anak-365 Tip Mendidik Anak Soleh dan Solehah ikut cara Rasulullah

Author PTS
Category Lifestyle Books
If possible, please buy the book Buku Parenting/ Keibubapaan- Motivasi & tips mendidik anak-365 Tip Mendidik Anak Soleh dan Solehah ikut cara Rasulullah to donate Author PTS

Read the preface to Buku Parenting/ Keibubapaan- Motivasi & tips mendidik anak-365 Tip Mendidik Anak Soleh dan Solehah ikut cara Rasulullah to see if it’s a good fit for your reading hobby Lifestyle Books before deciding Buku Parenting/ Keibubapaan- Motivasi & tips mendidik anak-365 Tip Mendidik Anak Soleh dan Solehah ikut cara Rasulullah of Author PTS on the reader nah!

 • Language: Bahasa Malaysia
 • Publishing Company: PTS
 • 1. 365 Tip Mendidik Anak Soleh dan Solehah
  Dibahagikan kepada 6 segmen, iaitu:

  Akidah
  Ibadah solat
  Akhlak
  Al-Quran
  Sunnah
  Ibu bapa sebagai guru pertama anak-anak
  Dalil Al-Quran, hadith, dan pendapat ulama.
  Bertemakan ‘1 hari 1 tip’, disertakan 365 Tip Jom Amal sebagai bimbingan ibu bapa untuk setahun.
  Ilustarasi yang menarik.

  2. 365 Tip Didik Anak Gaya Nabi: Edisi Kemas Kini
  Keistimewaan Buku Ini:

  – Dalil daripada Al-Quran, hadith, dan pendapat ulama.
  – Bertemakan ‘1 hari 1 tip’, disertakan 365 Tip Jom Amal legkap sebagai bimbingan ibu bapa untuk setahun.
  – Setiap topik dinyatakan kelebihan dan tujuan pelaksanaannya.
  – Contoh cadangan aktiviti yang boleh dilakukan oleh ibu bapa bersama anak-anak.

  3.Mendidik Peribadi Anak Dengan Akhlak Nabi
  Bagi mencontohi karakter Nabi Muhammad, yang mula-mula harus dilakukan ialah mengenal pasti bagaimana karakter beliau. Dengan mengenal lebih mendalam mengenai Rasulullah, maka kita akan mudah meniru dan mengaplikasikannya ke dalam diri sendiri dan orang di sekeliling kita. Sekurang-kurangnya, kita juga boleh menjadi teladan kepada anak didik kita, sama ada dari segi pertuturan mahupun sikap.

  4.Hebatnya Cara Rasulullah Mendidik
  Buku ini memberikan pencerahan mengenai kaedah-kaedah yang digunakan oleh Rasulullah SAW dalam menyampaikan ilmu serta nasihat kepada para sahabat. Diselitkan juga cara Baginda bersoal jawab, bergurau senda dan meraikan para pelajar Baginda. Kerana kaedah yang berkesan ini menjadikan buku ini sangat laris dikalangan guru terutamanya. Walaubagaimanapun, kaedah-kaedah yang diketengahkan dalam buku ini bukan sahaja khusus buat para guru. Namun ia juga boleh dipraktikkan oleh ibu bapa dalam membantu pembelajaran anak-anak di rumah.

  5.Mendidik Anak Lelaki – Edisi Kemas Kini
  Buku Mendidik Anak Lelaki menitikberatkan kepada pentingnya peranan ibubapa, khususnya bapa dalam memberikan perhatian dan bimbingan yang islamik secara berterusan kepada anak, khasnya anak lelaki. Mengapa bapa dan mengapa anak lelaki? Buku ini tidak bermaksud memandang remeh peranan ibu dan anak perempuan, namun kerana seorang bapa dan suami cenderung meninggalkan tanggungjawabnya sebagai pemimpin keluarga, sekaligus sebagai pendidik anak-anaknya kerana sibuk bekerja.

  6. 365 Tip Didik Anak Remaja Gaya Rasulullah
  Anak-anak kita apabila sudah menginjak ke usia remaja memang boleh diharap sangat kerana idea mereka sentiasa segar, berani mencuba, dan mereka menjadi harapan umat. Tetapi apabila tidak kena cara, boleh demam kita menguruskan anak remaja kita yang degil, bertindak sesuka hati, pentingkan kawan, dan selalu melawan!

  Buku kompilasi 365 Tip Didik Anak Remaja Gaya Rasulullah adalah hasil daripada pengalaman yang diadun dengan matlamat keremajaan dan disokong oleh dalil-dalil yang berkaitan.

  Rating Buku Parenting/ Keibubapaan- Motivasi & tips mendidik anak-365 Tip Mendidik Anak Soleh dan Solehah ikut cara Rasulullah

  Avarage 4.4 star from 771 Rating.


  Literature
   
  202
  Content
   
  245
  Narrator
   
  209
  The end
   
  283
  Quality of book
   
  231